nůž do přírody

Nožířské oceli pro výrobu nožů

Čepel, záštita, rukojeť, střenka – pojmy, spojené s řemeslnou výrobou nožířského zboží. Každá z těchto částí nože slouží svému účelu a vyžaduje pečlivý výběr materiálu, aby výsledné dílo splnilo očekávání, s nímž byl nůž vyráběn.

V tomto článku se zaměříme na čepel nože a nožířské oceli, ze kterých se čepele zhotovují.

Ocel vs. železo

Jako ocel se označují slitiny kovu, jejichž hlavní složkou je železo. Surové železo se skládá z chemického prvku železo (Fe – ferrum) a určitého podílu uhlíku, označuje se také jako nekujné železo. Surové železo má v praxi jen málo uplatnění, proto se upravuje přidáváním různých složek, aby získalo vlastnosti, které potřebujeme.

outdoorový nůž

Ručně vyráběný nůž, Jiří Snoha, zdroj: Jatagan.eu

Nástrojová ocel

Nástrojová ocel je typ oceli, která se běžně používá k výrobě nástrojů a nářadí, například stranových klíčů, seker, ale i nožů. Nejdůležitější prvek přidávaný k oceli je uhlík, který významně zlepšuje vlastnosti oceli, především její pevnost.

Pokud má být nástrojová ocel odolná vůči korozi, přidává se navíc chrom, a to v množství 13 % a vyšším. Kromě uhlíku (příp. chromu) se ocel doplňuje o další prvky, které ovlivňují její mechanické vlastnosti. Mezi nejznámější patří vanadium, nikl, mangan a molybden.

Struktura oceli

Je velmi důležité vědět, že pouhé složení oceli nemusí nic vypovídat o vlastnostech produktů, které jsou z ní vyrobené. Ocel se skládá z krystalů železa, které se vyskytují v různých formách uspořádání atomů. Tato krystalová mřížka oceli se mění vlivem různých způsobů zpracování oceli, mezi něž patří například kování, vystavení oceli změnám teplot, jako je kalení a popouštění. Nejenom složení oceli, ale i její zpracování má velký vliv na výslednou pevnost a houževnatost oceli.

Nožířské oceli

Vraťme se zpět k nožům. Při jejich výrobě, ať kuchyňských, outdoorových, kapesních nebo loveckých nožů, se používají různé druhy nožířské oceli. Mezi nejčastější patří ocel nerezová a uhlíková.

Nerezová ocel

  • Ocel první volby obvykle bývá nerezová. Nerezová ocel je snadná na údržbu, ostří nože se dá dobře brousit i v domácích podmínkách, avšak pozor: označení nerezová neznamená, že ocel je zcela odolná vůči korozi (to není žádná ocel!). Pokud nerezový nůž necháte bez následného ošetření napospas nepříznivým podmínkám (krájení ovoce – kyseliny, potápěčský nůž – slaná voda), mohou se časem na čepeli objevit znehodnocující skvrnky jako známky koroze. Nože z nerezové oceli se často rychleji tupí, což lze ovšem dobře napravit několika tahy ocílkou. 

Uhlíková ocel

  • Uhlíkové (karbonové) oceli byly známé již před mnoha staletími, hojně se používaly při výrobě japonských mečů se zakřivenou čepelí zvaných katana. Nože z uhlíkové oceli jsou velmi ostré, ještě ostřejší než nože vyrobené z oceli nerezové, břit vydrží dlouho ostrý. Nože z uhlíkových ocelí je třeba po práci řádně ošetřit, vysušit, případně přeleštit olejem, především byl-li nůž používán ve vlhkém prostředí.
nůž do přírody

Čepel nože je po práci potřeba očistit a vysušit

Je lepší nůž z nerezové nebo uhlíkové oceli?

Toť otázka. Pokud od nože požadujeme maximální ostrost (filetovací nůž, břitva) a/nebo velmi odolný břit (lovecký nůž, sekera, meč), pak bychom měli sáhnout po uhlíkové oceli. Počítejte s tím, že takový nůž má požadavky na pravidelnou údržbu.

Jestliže očekáváme nůž, který vydrží v dobré kondici při běžné zátěži (pracovní nůž, zahradnický nůž, nůž do přírody, kuchyňský nůž) a nebude vyžadovat zvláštní péči, vybírejte nerezovou ocel s příměsí chromu a uhlíku s tvrdostí okolo 58 HRC.

kuchyňské nože

Kuchyňské nože se nejčastěji vyrábějí z nerezové oceli

Druhy oceli

Abychom byli ještě konkrétnější, podíváme se nyní na zajímavé druhy oceli, velmi oblíbené pro výrobu nožů:

Ocel Elmax

  • ELMAX je nerezová ocel, vyrobená technologií práškové metalurgie. Ocel ELMAX se vyznačuje velmi jemným zrnem, které se používá jako základní, výchozí surovina. Mezi znalci bývá někdy ELMAX označována za super ocel díky všeobecně dobrým vlastnostem - nože vyrobené z této oceli jsou houževnaté a pevné, s vynikající schopností řezu a břitem, který zůstává dlouho ostrý. Ocel Elmax je vhodná k výrobě kapesních nožů do přírody, na kudly, skládací nožíky, zálesácké nože.

N690 Böhler

  • Nerezovou ocel Böhler N690 (DIN 1.4528) s přidaným manganem a vysokým obsahem uhlíku charakterizuje velmi dobrá odolnost vůči korozi, tvrdost se pohybuje kolem 60 HRC. Na čepeli nože vytváří stabilní ostří s dlouhou trvanlivostí, které lze vcelku jednoduše brousit – často se používá na výrobu kuchyňských nožů. Nože s čepelí z oceli N690 nevyžadují žádnou zvláštní péči.

Nožířská ocel Sleipner

  • Sleipner steel je univerzální nožířská ocel s vyváženým poměrem chromu, molybdenu a vanadu, s obsahem uhlíku 0,5 – 1,1 %. Tvrdost se udává v rozmezí 60-61 HRC. Producentem je švédská firma Uddeholm. Ačkoliv se přímo nejedná o nerezovou ocel (obsah chromu pouze 7,8 %), vykazuje Sleipner velmi obstojnou odolnost vůči korozi. Ocel Sleipner je ceněna pro výrobu kvalitních bojových útočných nožů, loveckých nožů nebo nožů pro záchranáře. Nože vyrobené z oceli Sleipner jsou extrémně ostré a současně dostatečně houževnaté.

Damašková ocel

Na závěr několik slov o damaškové, damaské či damascénské oceli. Damascénská ocel spojuje v jeden celek oceli s různým obsahem uhlíku a tím také jejich vlastnosti do zcela unikátní slitiny, kterou lze perfektně přizpůsobit zamýšlenému využití finálního produktu.

Technologie damaškové oceli byla známá už ve starověku, kdy ji tehdejší řemeslní mistři používali k výrobě chladných zbraní, především mečů a dýk. V současné době se damašková ocel vyrábí tzv. kovářským svařováním ocelí do vrstev.

Při výrobě nože z damaškové oceli se následně čepel brousí, leptá a leští. Po těchto úpravách vzniká působivá, nezaměnitelná kresba damaškové oceli, která k jedinečným mechanickým vlastnostem nože přidá navíc velmi ceněnou estetickou hodnotu.

nůž z damaškové oceli

Kresba na čepeli nože z damaškové oceli 

Materiály na výrobu nožů koupíte v e-shopu Jatagan.eu

>